Team   Specialisaties Kinesitherapie Fitness Osteopathie Contact
 

Specialisaties

 
 

Lymfedrainage

De lymfedrainage is een bijzondere massagetechniek die tot doel heeft om overtollig vocht en metabole afvalstoffen af te voeren via de lymfebanen.
Deze technieken kunnen manueel of mechanisch uitgevoerd worden.
Deze techniek biedt goede resultaten bij oa. mastectomie, posttraumatisch oedeem, lyfoedeem en sommige acute inflammatoire aandoeningen van de onderhuidse weefsels.

Manuele Lymfdrainage ad modum VODDER

Lymfedrainage is een natuurlijke functie in ons lichaam. Deze functie kan echter bemoeilijkt worden als gevolg van een ongeval, ziekte of stress. In dit geval kan de natuurlijke drainage van het lymfe met de handen (manueel) geoptimaliseerd worden.

De manuele lymfdrainage is een massagevorm, die erop gericht is het lymfstelsel te stimuleren. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan vocht (zichtbaar en onzichtbaar oedeem) beter via de lymfbanen af te voeren. In 1932 ontwikkelde Dr. Emil VODDER, een Deens bioloog, samen met zijn echtgenote, een voor die tijd revolutionaire therapie.

De manuele lymfdrainage volgens Vodder is een zachte massagevorm en is op het gehele lichaam toepasbaar. Ze heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele vochtophopingen weg te werken, de immuniteit te verhogen, stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren.

Bij de manuele lymfdrainage volgens Vodder wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfklieren en lymfbanen, de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfstelsel.

De behandeling, waarbij de patiënt meestal ligt, heeft plaats bij een aangename temperatuur en in een ontspannen sfeer. Om dit laatste te bereiken wordt vaak verzocht tijdens de behandeling niet te praten. De behandeling is vrijwel pijnloos en de behandelingsduur is afhankelijk van de klacht. De behandeling begint, indien nodig, met een uitgebreid gesprek, waarin het lymfsysteem en de werking ervan wordt toegelicht. De massage begint altijd bij de lymfklieren in de hals, gevolgd door, afhankelijk van de klacht, de lymfklieren in de buikstreek, oksels, liezen en het gelaat.

Indicaties:

 • Zwellingen (oedeem): vb. lymfoedeem, post-traumatische en post-operatieve oedemen
 • Verstuikingen
 • Bloeduitstortingen
 • Spierpijn, spierletsels
 • Reumatische aandoeningen en oedemen van reumatische oorsprong
 • Klachten van het zenuwstelsel:vb. M.S, migraine
 • Klachten als gevolg van stress: vb. slapeloosheid, concentratieverlies, darmstoornissen (o.a. constipatie), hoofdpijn.
 • Neus, keel en ooraandoeningen
 • Huidproblemen:vb. chronisch eczeem, littekens.
 • Bloedcirculatiestoornissen, bv. Glaucoom
 • Orgaanklachten bv. lever.

BRON
Vereniging manuele lymfdrainage ad modum Vodder.
www.mldv.be

 

Teamleden gespecialiseerd in Lymfedrainage :

 
  Walter Hinderdael Revalidatieteam  
 
     
webdesign by ICT design